Skip to content

Pjece: Den revolutionære opstand i Burkina Faso 2014 og det ulmende oprør i Vestafrika

Afrika – det arabiske Nordafrika indbefattet – er et kontinent, der bevæger sig mod nye rystelser, opstande og revolutioner.

Den folkelige opstand i Tunesien i 2011 udløste det såkaldte arabiske forår og viste, at en lang række af disse lande, der har været og er regeret af neokoloniale autokrater og enevældige monarkier er modne til revolutionær forandring.

Det samme gælder for ’det sorte Afrika’. Den militante folkelige opstand i Burkina Faso (Øvre Volta) i oktober 2014, der jog den militære hersker gennem 27 år Blaise Compaoré ud, har skabt panik ikke bare blandt lignende afrikanske regimer, men også hos imperialist magterne USA og EU. Og ikke mindst i Frankrig, for både Tunesien og Burkina Faso er gamle franske kolonier, og Frankrig har spillet en hovedrolle ved etableringen af de neokoloniale system, der har afløst det gamle koloniregimente. I Haiti gik oppositionen på gaden kort efter begivenhederne i Afrika med krav om regimets fald – under parolen ‘Operation Burkina Faso’.

Franske soldater sendes konstant på missioner i de urolige lande. Nu er EU også inde militært sammen med USA. Og Danmark er som altid parat.

At opstanden i Burkina Faso og den fortsatte revolutionære kamp der og i der ikke er noget tilfælde og en pludselig opstået situation viser teksterne i denne pjece, hvoraf de fleste tidligere har været offentliggjort i APKs blad Kommunistisk Politik eller på kpnet.dk.

Analysen af situationen i Afrika i dag fra Voltas Revolutionære Kommunistiske Parti (PCRV) – offentliggjort i det internationale marxistisk-leninistiske tidsskrift Unity&Struggle nogle måneder før opstanden i Burkina – viser et kontinent, der går svanger med revolution  De øvrige tekster dokumenterer forløbet af opstanden og dens perspektiver og giver baggrund for forløbet.

PCRV er medlem af Den Internationale Konference af Marxistisk-Leninistiske Partier og Organisationer CIPOML, som også Arbejderpartiet Kommunisterne er medlem af. De marxistisk-leninistske partier som POT i Tunesien og PCRV i Burkina Faso har nøgleroller i den revolutionære udvikling på kontinentet.

OKTOBER FORLAG December 2014

Back To Top