Skip to content

Klassekampens 1. maj 2019 – billedreportage fra Den Røde Plads i Fælledparken

Det var klassekampens og den internationale solidaritets 1. maj, der udspillede sig på Den Røde Plads i Fælledparken. Det smældede med røde faner, paroler og opfordring til handling fra den kæmpende bevægelse på APKs flotte 1. maj-plads.

Og det smældede fra talerstolen hvor den ene stærke tale afløste den anden. Kamp mod kapitalen, sammenhold, kamp for socialisme var den røde tråd. Her var ingen valgflæsk og parlamentariske illusioner. Som en af de mange deltagere sagde: Vi kommer igen til næste år, for her er det almindelige mennesker, der kommer til orde.
Hver og en af talerne gjorde indtryk. Som lokofører Thomas Boldt der rasede mod DSBs ledelse, mod alle privatiseringerne, mod EU’s regler. Han sluttede med at ridse nogle faglige hovedkrav op, ikke mindst: Kontrollen med arbejdstiden skal tages tilbage!

Thomas Boldt, lokofører 

Nadja Jensen fra Kvinder i Kamp havde også et stærkt klassekampsperspektiv i sin tale for kvindekrav og organisering.

Nadja Jensen, Kvinder i Kamp

Linda Villadsen og Gitte Wilsdal Christensen fra Næstehjælperne rettede deres vrede mod de rige, de velbjergede og politikerne for deres ringeagt og skånselsløse behandling af de syge og de fattige. Gå til modstand, lav aktioner og aktivisme, kæmp endnu hårdere var budskabet.

Linda Villadsen, Næstehjælperne

Gitte Wilsdal Christensen, Næstehjælperne

Desuden var der gode taler mod EU og mod krig og for international solidaritet med bl.a. en taler fra Venezuela og af en palæstinenser. Samt af formanden for 3F BJMF, Claus Westergreen og Pernille Grumme fra Kunstnere for Fred. Hør Pernilles tale her

Ayat Mohammed, palæstinenser bosiddende i Danmark

Susanna Dyre-Greensite, Folkebevægelsen mod EU

Claus Vestergreen, BJMF


APKs forkvinde, Dorte Grenå opsummerede det hele med at slå fast:
“Vi vil ikke bøje nakken overfor den udvikling der kører på fuld hammer. Vi vælger en revolutionær vej, hvor vi styrker og opbygger en bred kæmpende bevægelse. Det er det der kommer til at afgøre fremtiden. Det er vores tid nu.”
Læs Dortes tale:
Kun en kæmpende arbejderklasse kan skabe forandring
Også musikken vakte begejstring. Hans Rørbeck som med sin smukke stemme sang viser og antikapitalistiske sange.

Fri Galaxe med Lizette gav en opvisning i musikalitet, kampiver og livsglæde.

Så kom Ræs – et for Den Røde Plads nyt band på scenen. Det var en vældig positiv oplevelse, de var gode.

Igen i år sluttede Zoo Me Now af med fuld power.

Trods kulden var pladsen flot besøgt eftermiddagen igennem. Der var liv ved de mange boder, en del havde sat sig ind ved bordene, der var stillet op i de store telte, hvor der var læ for vinden.
Rigtig mange af partiets medlemmer og venner var med til at gøre pladsen klar og til at hjælpe til gennem hele arrangementet. En kæmpe tak til alle for det!

Læs også
1. maj 2019: Kun en kæmpende arbejderklasse kan skabe forandring
Dorte Grenaa, APK – 1. maj på Den Røde Plads i Fælledparken
APK-Fyn 1. maj tale ved Jan Nielsen – Munke Mose

Rina Krøyer på Rød 1. maj i Odense: Vi lejere nægter at acceptere AFVIKLINGsplanen for Vollsmose
 

Back To Top