Skip to content

APK om FV2015: Sæt krigsfly  og social genopretning på dagsordenen

Helle Thorning-Schmidt har udskrevet folketingsvalg tirsdag den 18. juni. Dorte Grenaa fra APK opfordrer til at de centrale spørgsmål om krige og krigsfly på den ene side og asociale reformer og nedskæringer på den anden bliver bragt ind i valgkampen – af alle andre end krigspolitikerne, der ikke vil tale om det

Den danske statsminister har indledt den officielle valkamp.
– Oppositionen vil en anden vej. Her skal hver ledig krone gå til tvivlsomme skattelettelser. Her er der nulvækst så langt øjet rækker. Her vil blokpolitik afløse det brede samarbejde. Her er Lars Løkke Rasmussen statsminister, sagde Helle Thorning-Schmidt, da hun i et stort presseopbud udskrev valget.
Men der er ikke nulvækst for krig og oprustning. Begge blokke vil have nye milliarddyre krigsfly, nye kampvogne og ny ammunition. Processen med at afgøre hvilket fly det skal være vil gå i gang lige efter valget, uanset hvem der er regering. Ligesom den ny regering – uanset hvilken – vil afskaffe den danske retsundtagelse så hurtigt den kan.

De to regeringsalternativer er enige om, at nu skal flykøbene afsluttes.  Alt peget på at det er Joint Strike Fighter F36 fra Lockheed-Martin,   krigspolitikerne fra ’rød’ og blå blok vil have til brug overalt i verden. Og have klar til krig mod Rusland.

Fredsforskeren Jan Øberg har regnet ud,  at prisen for nærværende med det planlagte antal fly vil være 30 milliarder kr. og mindst 100 milliarder derefter for at holde dem i luften – det kan man i stedet få en ny og bedre dagpengereform for, som de arbejdsløse ikke selv skal betale.

– De to regeringsblokke vil gøre meget for at holde diskussionen om kampflyene, oprustningen og den danske krigsdeltagelse i samtlige af USA’s og NATO’s nuværende og planlagte krige ude af valget, siger Dorte Grenaa, Arbejderpartiet Kommunisterne.

– Det er klart, at det sætter debatten om ’velfærd’ og ’nulvækst’ i perspektiv. Den massive oprustning og krigene betales med nedskæringer og forringede sociale ydelser. Sådan har det været med både Løkke og Thorning som statsminister, og sådan vil det fortsætte, ligegyldigt hvem der bliver det igen.

Dorte Grenaa  fortsætter:
– Derfor opfordrer APK til , at politikerne fra de to blokke i valgkampen bliver stillet over for spørgsmålet om kampfly og den kostbare krigsdeltagelse og kravet om at stoppe flykøbet og krigene. At vælgerne, uanset hvem de vil stemme på, eller om de stemmer blankt eller bliver helt væk, kræver klar  besked, og ikke lader sig manipulere af partiernes spindoktorer til at tro at det hele handler om vækstpromiller på finansloven.

– Helle Thorning har udskrevet valget med store fanfarer om, at Danmark nu er ude af krisen og at det fra nu af for alvor går fremad. Hun lover ’ekstra penge til velfærd’ Men krisepolitikken forsætter med hård hånd for alle dem, der rammes af alle de asociale nyliberalistiske reformer Det store flertal får en ringere realløn, hvis man er i arbejde, og mange sociale ydelser er halveret og trådt helt ned. Kravet er, at alle nedskæringsreformerne rulles tilbage.

– Både uligheden og utrygheden er vokset. Blå bloks nulvækst og skattelettelser er intet alternativ. Hverken ’rød’ eller blå blok lægger op til ændringer, der bare ligner en reel forandring, siger Dorte Grenaa.
Hun slutter:
– Arbejderpartiet Kommunisterne vil gøre hvad vi kan for at bringe spørgsmålet om nedskæringerne og de asociale reformer og deres sammenhæng med krigsfly, krige og oprustning ind i valgkampen. Hverken ’rød’ eller blå blok skal have lov til at slippe for tiltale og ansvar.

 

Netavisen 27. maj 2015

Back To Top